donderdag 9 juli 2015

NLP in het dagelijks leven.
De tweede NLP vooronderstelling.

 2. Lichaam en geest zijn een sybernetische eenheid.
Dit houdt in dat lichaam en geest (gedachten) elkaar beïnvloeden.
Dit kan positief en negatief zijn. 


Bijvoorbeeld als je sport heb je daarna vaak een positief gevoel over jezelf, zeker als het iedere keer iets beter gaat. Je kunt dan trots zijn en daardoor positieve gedachten over jezelf hebben. Als je met dat gevoel iets anders gaat doen lukt dat ook vaak beter.
In dit geval beïnvloed je lichaam je gedachten positief.

Andersom kan het ook, als je een probleem oplost, voel je jezelf daarna ook goed, jij hebt een oplossing voor iets gevonden of dat nu in je werk is, thuis of bij een spelletje maakt niet zoveel uit. Iets is jou gelukt, dan voel je de energie en ga je met die positieve gedachten en energie iets fysieks doen dan lukt het vaak sneller of beter.
In dit geval beïnvloed je geest het lichaam positief.


Als je lichamelijke klachten hebt zoals eetproblemen, pds, hoofdpijn of je raakt geblesseerd, hoe voel je je dan? Boos, teleurgesteld, verdrietig? Je hebt misschien negatieve gedachten, dat heb ik weer of had ik nou maar rustiger aan gedaan, beter opgelet. Je hebt geen energie en zin meer en als je iets anders gaat doen lukt het niet goed.
Het lichaam beïnvloed je gedachten negatief.



En andersom, je zit met een probleem en weet niet hoe je het op moet lossen, je blijft maar zoeken naar een oplossing en het lukt niet, je raakt gefrustreerd, boos op jezelf, je voelt je misschien dom of niet goed genoeg, en gaat piekeren over meer dingen die niet lukten. Je energie is weg en je hebt nu ook geen zin om met je vriend(in) te gaan fitnessen je voelt je veel te moe.
In dit geval beïnvloed je geest het lichaam negatief.

Wat kun je hier zelf mee:
Heb je lichamelijke klachten, zoals een blessure, doe dan iets waar je goed in bent waarbij je de blessure ontziet. Heb je chronische of stressklachten probeer dan de oorzaak te vinden. Wanneer is de klacht ooit begonnen. Wat was er in die periode aan de hand? Als je achter de oorzaak komt en je verwerkt dit kan de klacht verdwijnen.
Dit is natuurlijk wat wel moeilijker om zelf te doen maar als je de aandacht een tijdje hierop richt kun je al heel ver komen.

Als je met vervelende gedachten zit, ga dan vooral niet in elkaar zitten en naar beneden kijken. Ga eens rechtop staan, kijk omhoog naar de lucht, de wolken, de bomen, vogels, loop een stukje, denk aan leuke dingen, pak wat vakantiefoto’s of doe iets wat je anders niet zou doen, eendjes voeren, ga boodschappen doen in een winkel waar je nooit komt. Wat je ook kan doen is het bovenstaande gebruiken, doe iets waar je goed in bent waardoor je weer positieve gedachten over jezelf krijgt.
Doorbreek het patroon!
Je kunt dit ook met een nlp/ hypnotherapeut uitzoeken en oplossen.
NLP kent vele technieken om de relatie tussen de fysieke klachten en de mentale oorsprong te achterhalen en vaak ook te veranderen. Ook oude patronen zoals negatief denken kunnen doorbroken worden.

1 opmerking:

  1. Je blog leest fijn en is leerzaam! Het is een goede ondersteuning na het afsluiten van mijn (succesvolle) behandeling bij jou in de praktijk!

    BeantwoordenVerwijderen